19 Ocak 2011 Çarşamba

Tariş Direnişi

Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde “1980 İzmir Ayaklanması” diye anılmayı hak eden ama muhteva ettiği önemli deneyimlere rağmen hak ettiği ilgiyi görmeyen büyük kalkışma.
1980 Ocak ayında Çiğli İplik Fabrikası’nda devletin kolluk kuvvetlerine karşı başlayan Tariş Direnişi, kısa sürede İzmir’in çeşitli bölgelerine yayılmış ve 25 gün boyunca İzmir’i bir savaş alanına çevirmiştir. Tariş’in İzmir’deki tüm fabrikalarının yanı sıra; Çiğli, Çimentepe (Güzeltepe), Maraş Mahallesi (Yamanlar), Gültepe gibi semtler ve Ege Üniversitesi’ne kadar sıçrayarak direnişi aşan bir ayaklanmaya dönüşmüştür.
Fatsa Nokta Operasyonu gibi 12 eylül’ün provası şeklinde geçen Tariş Direnişi, aynı zamanda tarihimizde klişe haline getirilen ve çoğu zaman özü boşaltılan devrimci dayanışmanın en gerçekçi örneklerinden biridir. 12 Eylül Darbesi’ne ön gelen bu dönemde sokak aralarında, fabrikalarda, okullarda birbirleriyle kanlı-bıçaklı olan örgütler Tariş Direnişi’nde aynı barikatlarda omuz omuz savaşmışlardır.

Hatta CHP hükümeti döneminde işe girip Tariş’te devrimcilerle tanıştıktan sonra politikleşen işçiler Tariş’te oluşturulan Direniş Komiteleri’nde CHP/ML ismini kullanmak istemişler fakat CHP’nin isminin bu tarihi ayaklanmaya yakışmayacağına kanaat getirerek bu düşüncelerinden vazgeçmişlerdir.

1980 Ocak ayında başlayan direniş, sonraki günlerde bir ayaklanmaya dönüşmüş ve Şubat ayında binlerce gözaltı ve tutuklamalar ile son bulmuştur.


Afili Delikanlı (2008)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder