18 Ocak 2011 Salı

Ünol Büyükgönenç

1979 yılında yaptığı "Güzel Günler Göreceğiz" adlı albüm, çoğunluğunu Nazım şiirlerinin bestelenmesiyle elde edilmiş toplam 11 şarkıdan oluşmuştur.


A.
1. yapıyla-yapıcılar (N.Hikmet/Ü.Büyükgönenç)
2. hasret (N.Hikmet/Ü.Büyükgönenç)
3. tairyo utai komi (Geleneksel bir Japon balıkçı türküsünden uyarlanmıştır)
4. japon balıkçısı (N.Hikmet/Ü.Büyükgönenç)
5. bulutlar adam öldürmesin (N.Hikmet/Ü.Büyükgönenç)
6. arabacı salih (Ahmet Çuhacı/Şehabettin Genç)

B.
1. dışarda kar yağıyor (Ü.Büyükgönenç)
2. dışarda bahr geldi (N.Hikmet/Ü.Büyükgönenç)
3. aynı daldaydık (N.Hikmet/Ü.Büyükgönenç)
4. nikbinlik (N.Hikmet/Ü.Büyükgönenç)
5. lümüne (Geleneksel)




Memlekette son yıllarda daha bir popülerlik kazanan Anadolu Rock müziği ekolünün ilk temsilcilerinden Kardaşlar grubunun gitaristi olarak ün kazanmıştır. 1970'li yıllara damgasını vuran Kardaşlar'da Ünol Büyükgönenç gitarıyla kime eşlik ediyordu sorusunun cevabı belki de hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Zira o yıllarda rock müzik yapanlar parmakla gösterilirken parmağın işaret ettiği yerde, Ünol Büyükgönenç'in yanında, elbette Cem Karaca da vardı.

Rock demek biraz da bir karşı duruş demekti ve Ünol Büyükgönenç bu tavrını esirgemedi dinleyicilerinden. Aynı zamanda TKP'li olan sanatçının 1979 yılında yaptığı albümün sonrası gelmez çünkü 12 eylül darbesi devrimci mücadeleyle birlikte bu mücadeleden beslenen sanatı ve sanatçıları da karanlığa itmiştir.

Grup Yorum'un efsaneler arasında yerini aldığı devrimci müziğin memleketimizdeki gelişimine belki de Grup Yorum'dan önce önemli adımlar attıracak iken, müziği darbeyle sekteye uğratılmıştır.



"yapıcıların yüreği bayram yeri gibi"
"türkü söyler gibi yapılmıyor yapı"

Afili Delikanlı (2011)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder