24 Ekim 2014 Cuma

Bozkırkurdu - Hermann Hesse

Kendisinin katlanılmaz bulduğu ve tiksindiği burjuva yaşam biçimine çevresindeki herkesin, bütün toplumun razı olduğunu ama bu insanların aslında mutlu olmadığını düşünen ve mutlu olmayı kendisine de çok gören bir insan; mutsuzluğun, umutsuzluğun pekiştiği, yalnız olduğunu hissettiği bir çıkmazın içine girdiğinde ne yapar?

Evet, intihar etmeyi düşünebilir. Harry, intiharı düşünecek aşamaya gelmesine rağmen her zamanki gibi "düşün" insanı olmaktan kurtulamayıp, düşündüklerini eyleme dönüştüremediği için intihar etmenin ürkeklik ve korkaklığı ile debelenip durur. Ne intihar edebilmektedir, ne de hayattan zevk alabilmektedir. Ta ki karşısına Hermine adında bir kız çıkıncaya kadar.


Harry'nin hayatını tümden değiştirecek en önemli anlardan birisi Hermine ile karşılaşması olsa da bir önceki durak, şehrin sokaklarını amaçsızca dolaştığı akşamlardan birinde tanımadığı bir insan tarafından eline tutuşturulan bir broşürdür. "Bozkırkkurdu Üzerine İncelemeler" adlı bu broşür, Harry Haller'in kendi kişiliğini bulması, kendini tanımasında ufuk açıcı bir rol oynar. 

melodram ve siyaset

Bir gün bisiklet binemediğini fark ettim ve 
o gün ona bir şans daha vermeye karar verdim [1]. 

2014 “yerel seçimleri” sonuçlarının değerlendirilmesi, önümüzdeki aylar içinde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine yapılan tartışmaların gölgesinde kaldı. Yapılan değerlendirmelerde çoğunlukla oy oranları ve bunun Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerinde yaratacağı sonuçların tartışılması ile sınırlıydı. Bu yerel seçimler, Türkiye tarihinde pek görülmemiş türden kitlesel ayaklanmaların, tarihsel bir anlam taşıyan yolsuzlukların hemen ardından gerçekleşti ve sosyolojik, psikolojik, politik bir takım sonuçlar çıkarmak için oy oranlarından daha değerli veriler sundu. Oy oranlarına baktığımızda AKP’ nin oy oranında bir düşüş olduğu söylenebilir. Bu düşüşün kimseyi tatmin etmediği de ortada ve burada oyların düşmesi ya da artmasından ziyade Erdoğan’ın bu seçimden, seçmeniyle arasındaki bağı güçlendirerek çıktığını görüp bunun üzerinden birtakım saptamalar yapmak oldukça önemli. Bu yazıda, siyasal değerlendirmelerde, bu alanın içine pek sokulmayan aşk, melodram gibi kavramları, Erdoğan’ın önlenemez yükselişini değerlendirirken, bu alanın içine yerleştirmeye çalışacağız.