1 Ekim 2013 Salı

Parke için geri sayım başladı

Karşıyaka, sezon öncesi katıldığı turnuvalarda gösterdiği performansla TBL'de yine ilk 6'da rahatça tutunabileceğini gösterdi. 
Önce 13. Uluslararası Cevat Soydaş Basketbol Turnuvası`'nda Tofaş, Ted Kolejliler ve Mersin Büyükşehir Belediyespor'un önünde turnuvayı şampiyon tamamladı. Son olarak da Türk Telekom, Gaziantep Belediye ve Ted Kolejliler'in katıldığı Tansel Mıhçıoğlu turnuvasında şampiyon olarak geçtiğimiz 2 sezondur ligi altında tamamlayan takımları yine altına alacağını gösterdi. 
Karşıyaka'nın hazırlık maçlarında yendiği takımlardan Türk Telekom'un kadrosunu Josh Shipp, Kerem Tunçeri, Ümit Sonkol, Luksa Andric ve Cemal Nalga gibi isimlerle takviye ederek iddialı sayılabilecek bir kadro kurduğunu ve Gaziantep ile Ted Kolejliler'in de bu iddialı kadroyu sezonun son hazırlık maçlarında yendiğini düşündüğümüzde bu takımların Türkiye Basketbol Ligi (TBL) sıralamasında Karşıyaka'ya rakip olamayacağı açık. Hazırlık maçlarını ölçü olarak almayıp kadro kalitesine de baktığımızda Karşıyaka bu takımları rahatça geçebilecek güçte. Belki bu sezon yepyeni bir kadro kuran Türk Telekom, oyuncuların uyum dönemini atlattıktan sonra bu takımlar arasından sıyrılabilir ama yine de Karşıyaka'yı geçebileceğini zannetmiyorum. 

Karşıyaka son 4 sezondur ligi ilk altıda tamamlayarak ilk altının gediklisi olduğunu kanıtlarken, geçen sezon Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı da geçerek ilk 4'e kalması yukarısı için bir umut ışığı olmuştu. 

Karşıyaka'nın geçen sezonki başarıyı tekrar yakalayıp yakalamayacağının göstergesi daha ciddi rakiplerle oynanan `Pınar Cup` olacaktı. Ama bu sezon takımın en önemli oyuncusu olacak `Esteban Batista`'nın Pınar Cup'ın ancak son maçına ancak yetişebilmesi ve diğer uzun oyuncu Mutlu Demir'in bu turnuvada hiç oynamaması pota altının zayıf kalmasına neden olmuştu

Karşıyaka bu sezon büyük ihtimalle yine ligi ilk 6'da tamamlayacak ama geçen sezonki gibi ilk altı içinde 1-2 takımı altına alabilecek mi bunu göreceğiz. Kadro kalitelerine baktığımıza GS ve FB'nin ligi domine edeceğini ve ikisinden birinin şampiyon olacağını söyleyebiliriz. Efes, Banvit, BJK ve Karşıyaka da onların peşinden sıralamaya girmek için kapışacaklar. Türk Telekom da bunların arasına sızmaya çalışacak. 

Karşıyaka'nın kadrosunu geçen sezon ile karşılaştırdığımızda bu sezonki kadro biraz daha ağır basıyor ama hem TBL'de hem Avrupa'da rakiplerin daha güçlü olduğunu göz önünde tuttuğumuzda kadrodaki bu iyileşmenin yeterli olmadığını söyleyebiliriz. 
Geçen sezonki kadrodan Dixon ve Diebler, Soner Şentürk ve Onur Çalban takımda kalırken yine bir sürü oyuncu gitti, geldi. Takımın bu sezonki ilk transferi alt yapıdan Egemen Güven. Egemen Güven, geçen sezon kadroda yer almasına rağmen hiçbir maçta oynayamamıştı. Yaz döneminde 2013 FIBA U-18 Avrupa Şampiyonası'nda şampiyon olan kadroda yer alarak kamp dönemini iyi değerlendirdi ve bu sezon ve ilerisi için iyi sinyaller verdi. 

Pota altında Alade Aminu'nun yerine Esteban Batista alındı. Belki de Karşıyaka'nın bu sezonki kadrosunun geçen sezondan daha iyi olduğunu sağlayacak en önemli ve en olumlu değişiklik pota altında.
Alade Aminu geçen sezon başarılı bir sezon geçirmesine rağmen, Eurocup ve TBL'de iddialı olacak bir takımın pivotu olabilecek bir oyuncu değil. Boyu uzun olmasına rağmen güçlü pivotlarla pota altında savaşacak bir kalıba sahip değil. Ne savunmada ne de hücumda içerde kapışmayı sevmeyen bir tarza sahip. Zaten geçen sezon da bunu hiç yapamıyordu. Sayılarının büyük bölümünü ikili oyun smaçlarıyla ya da alçak ve yüksek post'tan buluyordu. Esteban Batista ise hem NBA, hem de Eurolig tecrübesiyle bu yükü rahatlıkla kaldırabilecek bir oyuncu. Ufuk Sarıca'nın da dediği gibi Karşıyaka'ya gelmiş en kariyerli oyuncu. Hem savunmada hem de hücumda savaşmayı seven ve sayılarının büyük bölümünü pota altından bulan güçlü bir oyuncu.

Her ne kadar Efes'te oynadığı son sezonda Türkiye'deki basketbol severler açısından pek iç açıcı performans sergileyemese de, bir önceki sezonda Ufuk Sarıca'lı Efes'te büyük işler yapmıştı.
Batista'nın deneyiminin yanı sıra vurgulanabilecek diğer bir önemli özelliği; bir pivota göre çok hızlı olması. Ayaklarının çabukluğunu savunmada ve hücumda kullandığı zamanlarda çok etkili olan bir oyuncu. Hücumda; gerek pota altında gerekse de yüksek posttan aldığı toplarda büyük bir kısmı yavaş hareket eden pivotları rahatlıkla ekarte edebilecek bir çabukluğa sahip.
Savunmada da sert oynamayı seven bir karaktere sahip olduğu için Karşıyaka seyircisinin çoşkusu da onu fazlasıyla motive edecektir.

Batista'nın bu özellikleri nedeniyle Aminu'ya göre daha fazla etkili olacağını düşünüyorum. Bunun yanında Aminu'nun bir pivotun pota altında etkili olmasını sağlayan post-up yapma özelliği de yoktu. Post'up'ı Aminu'nun yerine sezon sonunda takımdan ayrılan Thomas yapıyordu. Batista'nın post-up yapma özelliği de mevcut.
Esteban Batista'nın Aminu'ya göre en büyük eksiği ise yüksek post'tan şutunun olmaması. Bu eksikliği de Thomas'ın yerine alınan Leo Lyons ile giderilecek. Hatta Lyons dış şut kulanımında Aminu'dan çok daha fazlasını yapacaktır. Bu özelliği ile Thomas'tan boşalan yeri çok daha sağlam dolduracağı sinyalini vermiştir.
Geçen sezon Bora Hun Paçun rakibin uzun oyuncularını savunmadaki sertliği ile yoruyor ve Aminu'ya dinlenme şansı sağlıyordu. Ama hücumda nerdeyse hiç etkili olamıyordu. Onun yerine Galatasaray'dan kiralanan Mutlu Demir orayı daha iyi dolduracak gibi gözüküyor. Mutlu Demir henüz kendini kanıtlayamasa da bu sezon fazla kilolarından kurtulmuş olarak gelerek takıma katkı sağlayacak gibi gözüküyor.
Bu sezon Türk Telekom'u tercih eden Ümit Sonkol'un pozisyonu için düşünülen Barış Hersek için ise söz söylemek için erken gibi. Dış şutu kesinlike Ümit Sonkol kadar iyi değil. İçerde de pivot hareketleriyle sayı bulabilen bir oyuncu da değil. Eğer kendini biraz daha geliştirerek 2010-2011 sezonunda Antalya Belediye'de yaptığı katkıyı yaparsa hem kendisi hem de Karşıyaka için çok önemli bir oyuncu olabilir.

Geçen sezonki kadrodan ayrılan Evren Büker, Caner Topaloğlu, Can Maxim Mutaf'ın yerine alınan Can Altıntığ, Yunus Sonsırma ve İnanç Koç'un eskileri aratmayacağı kesin ama onlardan daha fazla ne kadar katkı sağlayacağını  birlikte göreceğiz. Takımdan ayrılan bu üçlüden Can Maxim'in takımda kalması hem takıma hem de kendi kariyerine büyük katkı sağlayacaktı ama O, iddiasız ama daha fazla süre alacağı bir takımı, Trabzonspor'u tercih etti.

Sonuç olarak; bu sene yine iddialı ve son topa kadar savaşan bir takım izleyeceğiz. Takıma hangi oyuncu gelirse gelsin Ufuk Sarıca'nın varlığı, sürekli mücadele eden, koşan bir takımın garantisini veriyor. Karşıyaka seyircisinin istediği de tam olarak bu zaten. Yine Arena'yı dolduracağız, yine son topa kadar ayakta olacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder