6 Ağustos 2013 Salı

Merkezi Milis Komitesi

Emekçi!
Demir Sütun'a katılman Devrim'i güçlendirecek
İber Yarımadası'nda Devrim ve İç Savaş- 2
İspanya İç Savaşı sırasında Barcelona'da ortaya çıkan ikili iktidar sorununu ortadan kaldırmak için Katalonya'daki bütün örgütlerin ortak kararıyla kurulan bir halk örgütlenmesidir Merkezi Milis Komitesi. 

16 şubat 1936'da yapılan seçimleri Halk Cephesi'nin kazanmasını hazmedemeyen İspanya'nın kodamanları, faşist orduyu harekete geçirerek 19 temmuz 1936'da bir darbe girişiminde bulunur. Bu darbe girişimine karşı hem Merkezi hükümet hem de Katalan hükümeti (Generalitat) etkisiz kalınca, Kralcılara karşı Cumhuriyet'i korumak yine halka kalmıştır. Kışlaları basıp ele geçirdikleri silahlarla faşistleri püskürten halk, kendi komitelerini kurarak tüm Barcelona'yı fiilen yönetmeye başladı. 
bir yandan adı var kendi yok Generalitat, diğer yandan kışlalardan hastanelere, fabrikalardan sokaklara kadar iktidarı elinde bulunduran komiteler, Katalonya'da bir ikili iktidar durumu ortaya çıkarmıştı. 

Kralcılara karşı Halk Cephesi'ni zayıflatacak bu durumu ortadan kaldırmaya yönelik Generalitat başkanı Lluis Companys ve diğer örgütlerin görüşmeleri sonucu bir halk örgütlenmesi olarak Merkezi Milis Komitesi kuruldu. 
Komitenin içinde CNT, UGT, FAI, Sosyalist Parti, Esquerro Republicana (Companys’in partisi), POUM ve liberal cumhuriyetçi parti Union Republicana vardı. 

Sembolik de olsa Generalitat'ın varlığını hala sürdürdüğü Katalonya'da yaşamın her alanı, Merkezi Milis Komitesi'ne bağlı komiteler aracılığıyla yönetiliyor, kollektifleştirmeler hızla devam ediyordu. Sonraki günlerde İspanya'da yaşananlara seyirci kalmak istemeyen SSCB'nin devreye girmesi, Barcelona'da yaşanan devrimin Madrid'teki Merkezi Hükümeti rahatsız etmesi, CNT ve UGT gibi kitlesel işçi örgütlerinin geri adım atması ve faşist güçlerin saldırılarının bahane edilmesi ile Merkezi Milis Komitesi dağıtılarak Katalonya'daki yönetim, tekrar Madrid'teki Merkezi Hükümete bağlandı.

Bugün "İspanya İç Savaşı" diye konuştuğumuz dönemin bir devrimle taçlandırılmamasının sebeplerinden biridir Merkezi Milis Komitesi'nin dağıtılması. Merkezi Milis Komitesi dağıtıldıktan sonra artık devrim hedefi ertelenmiş, mesele sadece Cuntacılara karşı cumhuriyeti kurtarmaya indirgenmiştir.

Yoldaş Pançuni (2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder