12 Eylül 2012 Çarşamba

Numan Kurtulmuş'un AKP'ye Transferi ve Anti-Kapitalist Müslümanlar

Numan Kurtulmuş'un AKP'ye katılması ile Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı tartışmalarının yakın alakası olduğunu düşünenler var. Bu görüş yandaş veya muhalif bütün medya organlarında da dile getiriliyor, tartışılıyor. 

Numan Kurtulmuş'un başbakanlığa getirileceği düşüncelerine karşı, ne AKP tarafından ne de Numan Kurtulmuş tarafından bir yalanlama gelmedi. Bu yamanma girişiminin bu şekilde algılanması ve tartışılması her iki tarafın da işine geliyor. Çünkü girişimin arkasında başka planlar var. bu plandan Numan Kurtulmuş'un haberi olmayabilir. Numan Kurtulmuş gerçekten başbakan, bakanlık ya da en kötü milletvekilliği vaadiyle kandırılmış olabilir. Bu durum elbette ki Numan Kurtulmuş'u masumlaştırmaz.

Şimdi asıl söylemek istediğime dönebiliriz. 

AKP, Numan Kurtulmuş'u partiye dahil ederek, İslami kesimler arasında yükselen muhalif görüşlerin şimdiden önünü kesmeyi hedefliyor. 
Özellikle 2012 1 Mayısı'nda gündeme gelen "Anti-kapitalist Müslümanlar" mevzusu hafife alınacak, üzerinden geçilecek bir konu değil. Geleneksel solun önemli bir bölümü bu topluluğu pek ciddiye almasa da, AKP kurmaylarının bu topluluğu önemsediğini ve önlem alma gereği duyduğunu görebiliyoruz. 

Anti-kapitalist Müslümanlarla Numan Kurtulmuş'un AKP'ye katılma hikayesinin alakası ise şudur: Antikapitalist Müslüman gençler, her ne kadar hiçbir partiyle organik bir ilişkilerinin olmadığını sık sık vurgulasalar da has parti'yle bir dirsek temaslarının olduğunu söylebiliriz. Antikapitalist Müslüman gençlerin bir süre sonra has parti'nin gençlik kolları gibi çalışacağını söylemek belki onlara şimdiden haksızlık olacak ama bu da benim tahminim olsun. 

Anti-kapitalist Müslümanlar küçük bir topluluk olabilir ve siyaset arenasında üzerine plan yapılacak kadar çaplı olmayabilir. Ancak, son dönemlerde İslamiyeti sadece namaz kılmak, oruç tutmak, türban takmaktan ibaret görmeyip; İslamiyeti özellikle hak, hukuk, adalet anlayışlarıyla birlikte yorumlayıp benimseyen İslamcılar arasında AKP'ye karşı homurdanmalar artmaya başladı. Bu homurdanmalar, bir süre Numan Kurtulmuş'un başkanı olduğu Saadet Partisi'nde örgütlenirken; AKP, Saadet Partisi'ni Erbakan çocukları eliyle dağıtmayı başarmıştı. şimdi ise sıra Has Parti'de. 

Bilindiği üzere, 28 şubat sürecinde Türkiye'deki egemen güçlerce ezildiğini düşünen kitleler, daha sonra AKP etrafında kümelendi. AKP'de ve çevresinde toplananların bir bölümü siyasi nüfuz ve ekonomik rant amacıyla bir araya gelirken, bir bölümü ise gerçekten ezenlere başkaldırı amacıyla AKP saflarına katıldı ve AKP'ye oy verdi, vermeye devam ediyor. Ancak bu son söylediğim kitlenin -küçük de olsa- bir kısmı ezenlere karışı mücadele edilecek yerin AKP olamayacağını geç de olsa fark etti. Bu küçük ama gittikçe büyüyen, büyüme potansiyeli olan kesim, 28 şubat'ta yaşanan anti-demokratik uygulamaları siyasi ve ekonomik ranta çeviren AKP'nin (tabii ki AKP'ye güç veren cemaatlerin) peşinden sürüklenmek istemiyor. ihale peşinde koşan, holdingleşen, kendisinin ezildiğini iddia edip başkalarına zulmeden İslamcılarla aynı kategoriye sokulmak istemiyor. Zulüm karşısında susan, dilsiz şeytan kesilen Müslümanlarla bir arada durmak istemiyor. Sosyalistleri, Feministleri, Kürtleri, Alevileri kendilerine düşman belletenlerle aynı safta mücadele etmek istemiyor artık. 

Aslında Anti-kapitalist Müslümanlar hikayesi, AKP'ye karşı gittikçe artan homurdanmaların bir sembolü. Belki şu anda etkisi zayıf ama AKP açsından başının şimdiden koparılması gereken bir çıban. AKP, bu kesimlerin akıl hocalarından biri olan Numan Kurtulmuş'u saflarına dahil ederek kendi iktidarına çomak sokacak bu kesimi dağıtmak, 1 mayıs 2012'deki kamuoyu ilgisi ile artan motivasyonlarını bozmak istedi. Bu kesimlere abilik yapan sadece Numan Kurtulmuş değil elbette ki. İhsan Eliaçık, Mehmet Bekaroğlu'nun ve tabii ki bunlarla beraber yürüyecek kitlelerin performansı da, AKP'nin Anti-kapitalist Müslümanları ezme girişiminin başarılı olup olmayacağında büyük rol oynayacak.

Yoldaş Pançuni (2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder