15 Eylül 2012 Cumartesi

Bornova Bornova ve ilk Gala


2009 yılında Desem'de (Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) yapılan galasında izleme fırsatı buldum. Ömrümün gördüğü ilk ve belki de göreceği tek film galası. 

Filmin yönetmeni, teknik kadrosu ve tüm oyuncularının katılımının yanı sıra İnan Temelkuran'ın İzmir'deki tüm akrabalarının geldiği galada gözüm haliyle abla Ece Temelkuran'ı da aradı ama göremedim. Galada bir ara aynı masada birlikte şarap içtiğimiz İnan’ın dayısı, Ece'nin 1 haftadır hasta olduğunu ve bu yüzden gelemediğini söyledi. Bu arada dayısı her fırsatta İnan’la gurur duyduğunu söyledi durdu. İnan Temelkuran bu satırları okuyorsa bilsin. 
Gala, filmin Altın Portakal Film Festivali’nden “En İyi Film”, “En İyi Erkek Oyuncu-Öner Erkan”, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu-Damla Sönmez”, “En İyi Kurgu-Erkan Tekemen”, “En İyi Ulusal Film” ödülleri ile geldiğinin hemen ertesinde yapıldı. Film çekilirken de, ödül almadan önce de kimsenin ruhunun duymadığı ve hiçbir yerel kuruluşun destek vermediği film; ödül aldıktan sonra baş köşeye oturtulmaya çalışıldı. Bornova Belediye Başkanı da galadaydı ama İnan pek yüz vermedi Başgana. 

Film, benim de kapsama alanına girdiğim 12 Eylül sonrası gençliğinin yaşadığı travmaları izleyicilerinin gözünün içine sokmadan ele alan başarılı bir çalışma. Filme Kenan Evren ve Demet Akalın'dan incilerle başlanmasını, filmi izledikten sonra daha iyi anlam verebiliyorsun. 
Öner Erkan, galada 2 tane sandalyeyi kucağına alıp misafirlere taşıması ile gönlümüzün en iyi erkek oyuncu ödülünü hak etmişti ama filmi izledikten sonra da yanılmadığımızı anladık. 

Film, İzmir'de özellikle de Bornova'da yaşayanlar açısından ayrı bir anlam, ayrı bir tat içeriyor. Küçük Park, Büyük Park, Suphi Koyuncuoğlu Lisesi.. 

Filmin başlangıcında minibüste gördüğümüz Altay ambleminin peşine duvardaki Göz-Göz yazılaması, aklıma filmin Karşıyakalıları küstürebileceği fikriyatını getirdi ama İnan Temelkuran İzmir'i ve Karşıyakalıları iyi tanıdığı için duvardaki KSK yazılaması da çok fazla gecikmedi.

Yoldaş Pançuni (2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder